Porady

Afryka w kuchni

Styl kolonialny to połączenie klasycznej europejskiej elegancji i egzotycznych inspiracji, szczególnie afrykańskich i indyjskich. To pomysł na wyjątkową stylizację kuchni, nie tylko dla podróżników.

Styl kolonialny to połączenie klasycznej europejskiej elegancji i egzotycznych inspiracji, szczególnie afrykańskich i indyjskich. To pomysł na wyjątkową stylizację kuchni, nie tylko dla podróżników.

Styl kolonialny

Styl kolonialny sięga XIX wieku, kiedy to obywatele państw europejskich, głównie Wielkiej Brytanii, osiedlali się w zamorskich koloniach, np. w Kenii czy Indiach. Anglicy przywozili ze sobą swój dobytek między innymi meble i pamiątki rodzinne. Część z tych przedmiotów nie wytrzymywała trudów podróży lub niszczała pod wpływem klimatu. Uzupełniano więc domy wyrobami lokalnymi. Dlatego styl kolonialny łączy w sobie wpływy zarówno europejskie, jak i orientalne.

Natura i elegancja

Podstawą stylu kolonialnego są barwy ziemi i naturalne materiały. Bazą dla kuchni w tym stylu są ciepłe barwy, głównie beże i brązy,  przełamane orientalnymi kolorami: głęboką zielenią i bordo, a także odcieniami żółci czy pomarańczy. Charakterystyczne dla tego stylu są też masywne, drewniane meble inspirowane epoką wiktoriańską, często z metalowymi okuciami i specjalnie postarzane. W kuchni kolonialnej dobrze będą się prezentowały klasyczne, eleganckie szafki czy kredens i duży, masywny stół. 
Egzotycznego wnętrzu charakteru dodadzą przedmioty i materiały inspirowane klimatem Afryki lub Indii. Dobrym pomysłem są zasłony, np. w odcieniach zieleni. W kuchni w stylu kolonialnym nie może zabraknąć naczyń, np. mis czy wazonów, z motywami orientalnymi. Konieczne są też rośliny – tak duże kwiaty doniczkowe, jak i świeże zioła. Dodatki te sprawią, że kuchnia stanie się ciepła i przytulna, a domownicy chętnie będą spędzali w niej czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *