Zminimalizowanie zużycia wody w kuchni wpłynie korzystnie nie tylko na domowy budżet i zasobność portfela, ale też na środowisko. Wykonując codzienne czynności wystarczy zastosować kilka naszych praktycznych porad.
Zminimalizowanie zużycia wody w kuchni wpłynie korzystnie nie tylko na domowy budżet i zasobność portfela, ale też na środowisko. Wykonując codzienne czynności wystarczy zastosować kilka naszych praktycznych porad.
Oszczędzanie wody zacznijmy od przyjrzenia się nawykom własnym i pozostałych domowników, a także od wyposażenia naszej kuchni. Zadajmy sobie kilka pytań, które wskażą nam, co możemy zmienić, żeby zmniejszyć zużycie wody. Jak często korzystamy ze zmywarki? Czy myjemy naczynia pod bieżącą wodą? Czy wylewamy zagotowaną wcześniej wodę z czajnika i nalewamy „świeżą” na każdą kawę i herbatę?
Jak oszczędzić wodę w kuchni? Najlepiej zacząć od zmiany przyzwyczajeń już na etapie przyrządzania posiłków:
- Gotuj w małych ilościach wody. Na ugotowanie na przykład 100 gramów makaronu czy ryżu potrzebny jest tylko litr wody. Łatwo będzie ocenić ilość wody na podstawie pojemności garnka lub korzystając z miarki, którą odmierzamy składniki.
- Do czajnika wlewaj tylko tyle wody, ile potrzebujesz. Czajniki elektryczne wyposażone są w miarkę, widać więc od razu, ile wody nalewamy. Pół litra wody, czyli dolny limit, wystarczy nawet na duży kubek herbaty czy kawy.
Po gotowaniu czas na zmywanie naczyń. Przy tej czynności można znacznie ograniczyć zużycie wody:
- Myj naczynia w zamkniętej komory zlewozmywaka, pod bieżącym strumieniem wody tylko je opłucz. Używaj wody letniej zamiast bardzo ciepłej.
- Jeśli masz dużą rodzinę zainwestuj w zmywarkę. Na rynku dostępne są ekologiczne modele, które zużywają tylko kilka litrów wody na jeden cykl mycia.