Vintage to słowo, które od kliku lat stosuje się w wielu obszarach życia, łącznie z architekturą wnętrz. Co się kryje pod określeniem „kuchnia w stylu vintage”? Przede wszystkim to, co w przeszłości i teraźniejszości najlepsze.
Vintage to słowo, które od kliku lat stosuje się w wielu obszarach życia, łącznie z architekturą wnętrz. Co się kryje pod określeniem „kuchnia w stylu vintage”? Przede wszystkim to, co w przeszłości i teraźniejszości najlepsze.
Termin „vintage” pochodzi z języka angielskiego i oznacza winobranie albo rocznik wina. Później zaczęto go stosować w modzie, aż w końcu wszedł na stałe do branży wnętrzarskiej. Vintage to odkrywanie minionych epok na nowo, czerpanie ze stylistyki minionych dekad i łączenie jej ze współczesną estetyką wnętrz.
Vintage czyli antyk?
Bardzo ważną zaletą stylu vintage jest różnorodność. Vintage to nie tylko wytworna klasyka, ale też style późniejsze, np. stylistyka wnętrz lat 50. czy 70. XX wieku, w połączeniu z rozwiązaniami ostatnich lat. Styl wyposażenia kuchni – meble, AGD czy akcesoria – czy jej kolorystyka zależy więc od okresu, którym się inspirujemy. Jeśli jednak Twoja kuchnia to głównie beton, szkło i stal, przełam ją np. drewnianymi meblami z zadrapaniami czy przetartą farbą albo elementami z wikliny. Takie „wiekowe” meble czy sprzęty kuchenne sprawią, że wnętrze staje się ciepłe i przytulne, a przede wszystkim dodają wnętrzu charakteru. Wybierz się więc na pchli targ, poszperaj na strychu u babci – znajdź odpowiadające Ci przedmioty z drugiej ręki i wykorzystaj je w swojej kuchni. Być może tak zacznie się Twoja nowa pasja – nie tylko polowania na niepowtarzalne przedmioty sprzed lat, ale też ich renowacja.