Niedrożny odpływ w kuchni to jeden z najczęstszych problemów hydraulicznych, który prędzej czy później pojawi się w każdym domu. Jak mu zapobiegać? Jak sobie z nim poradzić? Oto kilka wskazówek.
Zlew w kuchni zatyka się najczęściej przez resztki jedzenia, które np. przy myciu naczyń wpadają do odpływu. Ich nagromadzenie po jakimś czasie uniemożliwia swobodny przepływ wody. Dlatego przed myciem naczyń czy ich płukaniem przed wstawieniem do zmywarki, resztki z talerzy wyrzuć do kosza na śmieci. Taka sama zasada dotyczy fusów z kawy i herbaty. Możesz też zamontować na zlewozmywaku sitko, które uniemożliwi odpadkom wpadanie do odpływu. Najtańsze kupisz już za kilka złotych. Innym rozwiązaniem jest rozdrabniacz zlewozmywakowy, czyli młynek, który mieli odpady organiczne (resztki jedzenia, obierki warzyw itp.). Po zmieleniu drobinki wpadają do kanalizacji nie zatykając jej. Rozdrabniacz montuje się do otworu zlewu.
Jeśli jednak w kuchni zatkał się odpływ i nie chcesz korzystać z pomocy hydraulika, masz do wyboru metody mechaniczne i chemiczne. Najprostszą metodą udrażniania mechanicznego jest przepchanie zlewu. Po prostu przyciśnij gumowy kielich przepychaczki do odpływu, energicznie odciągnij i powtórz tę czynność kilkakrotnie.
Najmniej wysiłku wymaga zastosowanie środków chemicznych. To płyny lub proszki zwykle z dodatkiem wodorotlenku sodu. Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zachowaj środki ostrożności, ponieważ środki te mogą powodować np. poparzenia skóry. Chemiczne środki do udrażniania znajdziesz bez problemu albo na stoiskach z chemią gospodarczą albo nie wychodząc z domu w naszym sklepie internetowym. Jednym z najlepszych na rynku produktów do udrażniania rur jest Melt, który kupisz tutaj: https://www.disan.pl/produkty/szczegoly/380/melt-750-ml—preparat-do-odblokowywania-zatkanych-rur-kanalizacyjnych